Kevään mittaan olen koittanut kuluttaa pois talvella kerättyjä tuorepajuja ja risuja. Hyvällä menestyksellä pajuista jäikin vain pieni nippu kuivatettavaksi liotukseen.

Pajuruukut

Äitienpäivän korvalla kävin keräämässä kasan pöllejä kotipihasta ja aloitin sarjatyön: paljon porattuja reikiä ja reikiin tökittyjä loimipajuja. Syntyi siis puupölkyn nokkaan tulevia pajuruukkuja.

Punominen aloitetaan pölkyn yläreunasta, joten puupölkky toimii yhtäaikaa sekä korin pohjana että jalkana. Suurinpiirtein loimipajun paksuisella poranterällä  (palttinaa punottaessa pariton määrä) reikiä pölkyn yläreunaan. Poraamisen jälkeen reikään vähän Erikeeperiä ja perään loimipaju.

Vasemmanpuoleisen ruukun reiät on porattu vaakasuoraan, oikeanpuoleisen hieman yläviistoon ja jälkimmäinen miellyttää ainakin omaa silmää enemmän.

Liimaus sai kuivua yön yli siten, että sidoin pajut jo valmiiksi yläpäästä yhteen. Ensimmäiset kaksi, jotka menivät orvokkiamppeleiden kera äitienpäivälahjoiksi olen tehnyt punomalla peruspalttinaa.

Kolmannen ruukun tein ihan omaan käyttöön ja käytin taas yläviistoon porattuja reikiä. Punos on ranskalaista laitapunosta, joka tosin yksinkertaisena näyttää lähes palttinan kaltaiselta. Kaksinkertaisesta olisi tullut vähän näyttävämpi. Vielä yksi pölkky on odottamassa rei’itettynä, mutta se saa odottaa ensi talven tuorepajuja.

Itse puupölkyt ovat siis hyvin kuivanutta mäntyä. Irrottelin kaarnan pois ja harjasin pinnan teräsharjalla puhtaaksi ja mattapintaiseksi. Petäjä on sen suhteen parempaa kuin lehtipuu, että se ei lahoa niin helposti ulkosalla.

Pajuamppeli

Ennestään jo kohtalaisen usean pajuamppelin joukkoon tuli jälleen yksi lisää. Saapahan vaihtaa amppelia aina mielialan mukaan!

Käytin ensimmäistä kertaa pajua ja risua samassa työssä, ja lopputulos oli ihan hauskannäköinen. Pyöreäpohjaiseen koriin en tehnyt mitään ripustuskiinnityksiä, tässä tapauksessa se roikkuu itsepunotussa amppelinarussa.

Metson soidinaika

Nyt on meidän pihalla metsoilla soidin ympäri vuoden! Tai ainakin yhdellä kovin puisevalla ukkometsolla.

Linnun runko on muotoiltu risusta, siivet ja pyrstö pajusta. Pyrstöä varten tein ensin korinpohjaa muistuttavan aloituksen: kolme pajua viilletään keskipaikkeilta halki ja niistä läpi toiset kolme pajua. Yhden kolmikon jätin yhteen pyrstön istutusta varten, muita yhdeksää päätä käytin loimena edestakaisin punonnassa.


Siivet on aloitettu samaan tapaan kuin veneen mallinen pajuvati. Toinen pää on punottu kuten vadissakin tehtäisiin. Loimien päitä voi kääntää hieman toiseen suuntaan, jos haluaa siivelle muotoa. Toisen pään loimet työntelin vain vastakkaisiin reikiin ja jatkoin punomista puoliympyrän muotoon.

Jalkoina toimivat pajukepit, jotka on tukevasti kiinnitetty lintuun ja pölkkyyn porattuihin reikiin liimalla. Pulskempikin olisi saanut tuo kaveri olla, mutta risut loppui kesken niin minkäs teet. Jospa se syksyllä saatas maha vähän kasvamaan…

2 kommenttia on Pajusta asiaa

  1. Marjo sanoo:

    Nice! Tosi kivoja etenkin nuo pölkkyruukut.

  2. Christa sanoo:

    Heissan,
    Kiva kun jätit kommenttia blogiini. On mukava tulla vastavisiitille! Pajutöistä en ymmärrä yhtikäs mitään, mutta kauniita ovat. Samoin Baktukset, jotka taitavat tällä hetkellä olla minunkin suosikkejani!

Vastaa