Mitä lapasille tapahtuu sitten kun ne kuluvat puhki?

Omistan niin paljon lapasia, pipoja ja sukkia, että tähän ongelmaan ei omassa huushollissa (jossa siis on noin vuosikymmen vierähtänyt) ole vielä törmännyt. Tai on tavallaan, mutta tähän asti olen vain haudannut ne irvistävät lapaset muiden alle ja arvellut korjaavani ne vielä joskus.

Mutta entä sitten kun korjaaminen ei auta? On vain järkevämpää tehdä uudet. Voiko itse (tai jonkun muun läheisen) neulomat lapaset heittää vain kylmästi pois? Jotenkin se tuntuu vieraalta. Mutta ei tässä nyt oikein hautaamaankaan kehtaa ruveta, nehän ovat kuitenkin vain lapaset. Ja jos keinokuitua on mukana, eihän se maadukaan.

Olen miettinyt joskus, että jos lapaset ovat 100 % villaa, voiko ne laittaa biojätteeseen. Onko kukaan perehtynyt asiaan tarkemmin?
Jotenkin voisi kuvitella, että jos villa ei ole värjättyä, täyttä luonnontuotettahan se on. Värit voivat sitten taas vaikuttaa asiaan.

Ei tässä varmaan muu auta, turhista rikkinäisistä lapasista on kuitenkin luovuttava. Lasken lapaset hellästi sekajäteroskikseen ja pidän pienen hiljaisen hetken.

Jääkä hyvästi, rakkaat lapaset. Lämmititte sormiani ansiokkaasti tuiskussa ja pakkasessa. Tulen ikävöimään teitä kovin.

4 kommenttia on Lapasten hautajaiset

 1. Päivi sanoo:

  Voihan noista ehjistä osista toki leikellä vaikka sydämiä (jos tuo on sillai sopivasti purkukelvottomaksi huopunut lapanen), ja ripustella ne ikkunaan roikkumaan… ;-)

  T. nimim. ”meillä ripustettiin lapsen vanhat, harmaat villavaippakuoret joulukuuseen..” :-D

 2. Hanna sanoo:

  Kylä villa maatuu. Se on biohajoavaa ja ekologista siinä mielessä, toisin kuin esim. tekokuituinen fleece. Tosin en tiedä kuinka kauan siinä menee, mutta kuiteskin :)

 3. Heli sanoo:

  Eiköhän ne voi heittää kompostiin. Lapasista (tai mistä hyvänsä neulotusta) luopuminen on kyllä raskasta :( Ei millään raaskisi.

 4. Ekku sanoo:

  Jaana hei, ei niitä pois saa heittää. Vähän muokkaamalla niistä saa ihan loistavat kämmekkäät… kärki ja peukunpää vaan naps pois ja vaikka saumurilla kiinni ja voilá… :-)

Vastaa